Ca orice parinte preocupat de tot ce are nevoie bebe dar si tot ce ai nevoie ca parinte sa ai o viata putin mai usoara, am facut o lista cu 6 lucruri care pe noi ne-au salvat de mai multe ori, cum ar fi: un sistem de purtare bun, un carucior dar nu lispeste de pe lista nici patutul de travel.

Portbebe – Manduca Wrap si Manduca XT

Dat fiind, ca fetita noastra este nascuta in primavara, in lunile initiale am folosit un Manduca Wrap de care mi-a placut foarte mult. In principiu am ales acest wrap dintre toate datorita modelului cu stelute, dar sunt destul de convinsa ca majoritatea wrapurilor elastice ar fi fost la fel de buni. A fost versatil si puteam pune bebelusul intr-o pozitie confortabila fiindca materialul se mula cum doream eu. Cand insa a inceput sa vina vara de Bucuresti(cu cei 5000 de grade Celsius) din pacate wrapul s-a dovedit a fi mult prea cald. Fierbeam si eu si mai mult de atat fierbea copilul pe burta mea.
Dupa indelungi cautari in ce este un sistem bun de purtare am ales Manduca XT, care nu ne-a dezamagit. XT-ul port cam din luna mai, si cred ca este cel mai folosit lucru de al copilului dupa biberoane. Il folosesc atat in casa cat si la plimbari, ma ajuta mult atat sa adorm copilul cat si sa pot avea mainile libere la o plimbare scurta. Iris iubeste si ea XT-ul pentru ca in el este aproape de mine/noi si se simte in siguranta. Cateodata chiar si cand are cate o problema(o doare ceva), o iau repede in Manduca si se linisteste super repede.
Recomandare: cand va luati sistem de purtare, mai ales pentru copilasi mici, uitati-va bine, sa aiba un sistem care permite copilului sa stea in forma de M cu piciorusele. Este pozitia ceea mai buna din punct de vedere anatomic si va asigura ca nu veti face rau copilului. Sistemele care indeparteaza prea mult picioarele copilului pot cauza diferite probleme ulterior. XT-ul este unul din sistemele care permit reglarea “indepartarii” picioarelor in functie de varsta copilului.

Balansoar – InGenuity

Balansoarul am primit cadou de la niste prieteni si a fost de mare ajutor mai ales in lunile initiale. Copilul statea in leagan cu orele, uitanu-se al animalutele care se balanganeau deaspura capsorului sau grangurind cu noi in timp ce noi ne faceam de lucru. Ii placea mult sa si doarma in balansoar pentru ca o tinea in miscare continua, lina si fina. A fost unul din acele lucruri la care am renuntat(pentru ca deja era prea mare copilul pentru leagan) cu inima grea.

Centrul de activitati – Lionelo

Centrul a fost unul din primele “jucarii” pe care am cumparat pentru bebe si o folosim si acum. Chiar din prima luna am inceput sa o pun in centru pe Iris, ca ii placea sa se uite la lucruri colorate. De atunci am renuntat la a il folosi in forma in care a fost el proiectat, dar in continuare ne jucam cu jucariile de la el, cat folosim si salteluta sa putem sa ne punem pe burtica oriunde fara griji.

Camera de supraveghere – Xiaomi

Pana acum pe lista de “must-have” pe care as recomanda oricui, sunt doua elemente: Manduca XT si camera Xiaomi. Mare atentie nu este baby monitor! Ceea ce inseamna ca va costa 10% din pretul unei camere specific baby monitor, mult mai slabe calitativ. Noi am luat initial una, dupa care la nici 3 luni am mai luat una, sa avem, ca e buna la casa omului. Functioneaza atat pe intuneric cat si in lumina, si face schimb automat de la sine. Calitatea sunetului si videoului sunt mult superioare oricarui baby monitor de pana in 800-900 RON iar jucaria asta costa in jur de 170 RON. Se poate conecta la orice device fie el telefon android, iphone sau tableta de orice fel, iar daca ii mai puneti si un card micro SD, va puteti bucura de video-uri si mai tarziu.

Carucior – Krausman Contempo

Aveam idei diferite cu sotul asupra cum anume vom transporta copilul dupa ce se naste. Eu personal am zis ca o voi purta in portbebe, si deci nu am nevoie de carucior. El a fost de parere ca sistemele de purtare sunt mult overrated si deci el nici nu vrea sa auda sa poarte copilul in carca. Asadar ca sa ne fie voia tururor, am luat si-si. Cum de sistem am vorbit mai sus, acum va spun si de carucior. Am ales acest carucior si desi este mare si incapem greu in masina cu el totusi zic ca a fost una din cele mai bune alegeri. Are amortizoare destul de bunicele incat sa nu ii zdrangan creierii copilului cand iesim la plimbare in orasul nostru minunat cu trotuare multe, mari si neocupate de toti soferii tarani. Are sistem 3 in 1, adica pe aceeasi cadru pot monta scoica, landoul sau scaunul sport, deci nu trebuie sa tot schimb caruciorul pe masura ce creste copilul. Foarte important este ca incape si in lift, un pic chinuit drept, dar incape. Ce as fi dorit sa mai aiba sau sa fi stiut de dinainte ca o sa am nevoie: parasolar care sa se poata bloca in mai multe pozitii, nu doar cel de sus de tot. In rest modelul ales de noi nu ne-a dezamagit.

Patut de travel – Kinderkraft Joy

Patutul a fost iarasi o dilema intre noi inainte de venirea copilului. Eu ziceam ca as vrea patut, el zicea ca vrea sa dormim cu copilul. Asadar la patut am mers pe o varianta de mijloc. Tot de la niste prieteni am primit un patut de travel si am zis ca nu investim in patut pana nu vedem cu cine va tine copilul, cu mami sau cu tati. Aparent mami a castigat, dupa prima noapte in care am incercat sa dormim in aceeasi pat toti 3, si nimeni nu a dormit, a doua seara am incercat patutul primit, ce sa zic, Iris de atunci nu accepta sa doarma altundeva peste noapte. Ei ii place patutul iar noua ne ramane libertatea de miscare, iar ea se simte atat de confortabil in patutul asta incat nici nu ne mai gandim sa i-o schimbam o perioada. Are 2 nivele, din care pana acum folosim pe ceea ridicata. Nivelul actual insa merge doar pana cand bebe se poate ridica singura in fund/picioare(depinzand si de inaltimea copilului), iar apoi trebuie mutat pe nivelul de jos. Desi patul a venit si cu masuta de infasat si accesorii pentru aceasta activitate(tavita pentru scutece si servetele) noi pe aceasta am folosit foarte rar si mai mult pe post de raft al copilului cu suzete si alte accesorii de care puteam avea nevoie peste noapte. Patul fiind unul de travel permite mutarea de la un loc la altul(dintr-o camera in alta) super usor, astfel ca daca plecam undeva il putem lua cu noi si nici nu ocupa mult loc.