Stiu ca una dintre cele mai devreme puse intrebari in sarcina este: “Si acum eu ce trebuie sa fac? Care sunt pasii?”. Am trecut prin asta si eu, la fel cum sunt sigura ca au trecut majoritatea femeilor la prima sarcina. Mai jos am sa te ajut cu o serie de analize si investigatii recomandate dar am sa iti povestesc si de unele care trebuie sa le faci doar in anumite situatii.

Sarcina pe trimestre: pana sa ramai insarcinata cel mai probabil ti se pareau cel putin ciudate femeile care discutau de sarcina pe saptamani si trimestre. Pe principiul ce e atat de gresit cu cele 9 luni si gata? Nu e mai simplu de tinut minte? Realitatea in schimb e un pic diferita de teorie si o sa vezi ca iti va fi si tie greu sa urmaresti propria sarcina in luni in locul saptamaniilor. Esential urmarim toate femeile si toti medicii sarcina in saptamani, pentru ca in fiecare saptamana se intampla mici minuni cu viata miraculoasa din burtica ta. In fiecare saptamana se intampla ceva nou si este important sa urmaresti dezvoltarea micutului tau in timp. Primul trimestru este cuprins intre saptamanile 1 si 14, al doilea trimestru incepe cu saptamana 15 si se termina cu saptamana 27, iar al treilea si ultimul trimestru incepe cu saptamana 28 si se termina cu nasterea copilului, care ar trebui sa se intample in mod normal intre saptamanile 38 si 40-41.

Desi analizele de mai jos o sa ti se para mult initial, trebuie sa stii ca pe majoritatea le poti face dintr-o singura recoltare de sange si de repetat trebuie sa le repeti abia la sfarsitul sarcinii. In cazul in care totusi ai si alte probleme s-ar putea sa fi nevoita sa repeti recoltarile de sange mai des.

Primul pas dupa ce testul de acasa iti arata doua liniute, este sa te duci sa iti faci o ecografie de confirmare a sarcinii.

Inainte de a efectua ecografia cel mai probabil ginecologul iti va recolta niste probe, pentru analizele ginecologice: Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Babes-Papanicolau si cultura de col.

Practic ecografia de confirmare a sarcinii este una transvaginala in care ginecologul iti va confirma existenta sarcinii. Aceasta este recomandata sa fie facuta incepand cu a 5-a saptamana de sarcina deoarece inainte de aceasta data este posibil ca inimioara lui bebe sa nu se auda. Poti calcula varsta sarcinii in functie de prima zi a ultimei menstruatii, de exemplu daca ultima prima zi a fost 1 februarie iar in momentul calculului ne aflam pe 10 martie, inseamna ca esti insarcinata in 5 saptamani si 3 zile. Pana la implinirea a 5 saptamani de sarcina poti face un test de beta hCG, care te va ajuta sa vezi daca intr-adevar este vorba de sarcina sau a fost o eroare a testului facut acasa.

Dupa ce ai confirmarea ca bebe este pozitionat corect (sarcina intrauterina) si se aude inimioara lui, ginecologul iti va da o trimitere pentru niste analize de sange: hemoleucograma completa, coagulograma, HIV, VDRL, hepatita B si C, complexul TORCH, grupul sanguin si rh-ul, markerii endocrini (TSH, fT3, fT4, T3, T4) si transaminazele (ALT si AST, pe acestea in functie de laboratorul in care faci analizele le mai poti vedea sub alte nume diferite precum ALAT/ASAT, TGO/TGP, GOT/GPT, etc.), niste analize de vitamine si minerale precum: Vitamina D, Ca, Mg, K si orice alte elemente ce considera fiecare dintre medici importante de verificat.

Toate cele de sus le vei face in prima faza dupa ce ai aflat de vestea cea buna, iar dupa asta vei avea o scurta perioada de pauza. Intre saptamanile 11-14 trebuie sa faci ecografia de morfologie fetala de trimestrul I, urmat ca in maxim 3 zile calendaristice de la efectuarea ecografiei sa faci si dublu testul. La aceasta ecografie medicii pot deja sa iti dea cel mai probabil o prespunere cat de cat sigura asupra sexului copilului tau. Daca nu doresti sa afli, asigura-te ca ii zici medicului la inceputul consultatiei, altfel s-ar putea sa vi se strice un pic surpriza.

Unii medici iti pot recomanda efectuarea testului Panorama sau Neobona (cele doua fiind foarte apropiate functional, diferenta este mai mult in pret intre cele doua) in functie de ce alte patologii aveti, tu sau partenerul tau. Aceste teste practic inlatura nevoia efectuarii dublu testului si au un grad de incredere mult mai ridicat decat dublu testul, apropiindu-se de 99%. Testul ofera screening pentru trisomiile 13 (Sindromul Patau), 18 (Sindromul Edwards), 21 (Sindromul Down), aneuploidiile cromozomilor X, Y (Sindromul Turner, Sindromul triplu X, Sindromul Klinefelter, Sindromul Jacobs si Sindromul XXYY), microdeletii (DiGeorge, 1p36, Smith-Magenis, Wolf Hirschhorn) și identifica riscul fetal pentru 50 de boli monogenice. Cireasa de pe tort este totusi ca testul iti poate spune inca din saptamana a 10-a sexului viitorului tau copil.

Primul trimestru

AnalizeDescriereStatus
Ecografie de confirmare sarcinaRecomandat
PapanicolauRecomandat
Cultura de colRecomandat
ChlamydiaRecomandat
Mycoplasma + UreaplasmaRecomandat
Hemoleucograma completaRecomandat
CoagulogramaRecomandat
HIVRecomandat
VDRLRecomandat
Hepatita BRecomandat
Hepatita CRecomandat
Grup sanguin + RhRecomandat
Complex TORCHToxoplasma IgG si IgM, Rubeola IgG si IgM, CMV IgG si IgM si Herpes IgG si IgM iar optional RujeolaRecomandat
Markeri endocriniTSH, fT4, fT3, T4, T3Recomandat
TransaminazeleALT, ASTRecomandat
Vitamina DRecomandat
Calciu sericRecomandat
Magneziu sericRecomandat
Potasiu sericRecomandat
Sumar de urinaRecomandat
UroculturaRecomandat
PanoramaOptional
NeobonaOptional
Ecografie de morfologie de trimestru I (11-14)Recomandat
Dublu test sau bitestRecomandat