Cand afli ca ai ramas insarcinata, mai ales daca asta se intampla dupa o lunga perioada de asteptare, esti ceea mai fericita femeie din lume. Vrei sa imparti vestea cea buna cu toata lumea si deja te imaginezi cu copilul in brate, 8 luni mai tarziu. Insa, pana se indeplinesc aceste vise minunate ai de trecut si peste niste momente nu tocmai magice cu birocratia romaneasca, iar eu as vrea sa iti povestesc un pic despre aceste drumuri.

In primul rand as vrea sa iti zic, pentru cazul in care nu stii deja, vestea buna: daca esti bucuresteanca, proaspata sau originara, Primaria Municipiului Bucuresti iti ofera niste avantaje financiare atat pentru timpul sarcinii cat si imediat dupa nastere pentru bebe. Exista 2 programe separate: voucherele Materna si stimulentul pentru nou nascuti.

Voucherele Materna oferite de Primaria Municipiului Bucuresti – acte de care ai nevoie, drumuri si date de respectat astfel incat sa nu umbli degeaba

Pentru inceput iti las linkul de unde poti lua toate informatiile actualizate: https://www.dgas.ro/voucher-materna/.

Voucherele Materna sunt impartite in doua carnetele, fiecare carnetel de vouchere continand 20 de file, cu valoare individuala de 50 RON per fila si avand valoarea totala de 2000 RON. Cele doua carnetele le vei putea primi in momente diferite. Primul carnetel il vei putea ridica oricand dupa ce ai trecut de 10 saptamani de sarcina si oricand pana implinesti 24 de saptamani cu bebele in burtica. Eu personal, am ridicat primul carnetel la sfarsitul saptamanii 18 (sau era 19?), pentru ca abia atunci implinisem 6 luni cu buletinul pe Bucuresti. Pe cel de al doilea il vei putea ridica dupa ce ai trecut de cele 24 de saptamani anterior mentionate. 

Conditiile de acordare a voucherelor sunt dupa cum urmeaza:

 1. Trebuie sa ai peste 18 ani impliniti.
 2. Trebuie sa ai buletin de Bucuresti de mai bine de 6 luni la momentul acordarii voucherelor.
 3. Trebuie sa fii insarcinata cu varsta sarcinii mai mare de 10 saptamani.
 4. Trebuie sa nu ai nicio datorie fata de bugetul local.

Actele de care vei avea nevoie si cele pe care trebuie sa le depui la primul set de vouchere:

 1. Copia cartii de identitate – a gravidei bineinteles
 2. Certificat fiscal emis de catre DITL de sector prin care se atesta lipsa  datoriilor fata de bugetul local
 3. Desi pe site la DGAS scrie ca trebuie sa ai cu tine o copie a ecografiei de confirmare a sarcinii incipiente sau dupa caz, ultima ecografie efectuata, aia este foarte important de mentionat ca ai de fapt nevoie de copie a raportului medical in care medicul atesta varsta si existenta sarcinii (ultimul raport pe care il ai impreuna cu ultima ecografie)
 4. Adeverinta de la medicul tau ginecolog, mare atentie, asta nu trebuie sa fie mai veche de 7 zile calendaristice
 5. Cerere tip – o gasesti la oficiile unde se pot depune dosarele sau online pe linkul de mai sus.

Actele de care vei avea nevoie si cele pe care trebuie sa le depui la al doilea set de vouchere:

 1. Adeverinta de la medicul tau ginecolog, mare atentie, asta nu trebuie sa fie mai veche de 7 zile calendaristice din care sa reiasa ca ai intrat in a 24-a saptamana de sarcina
 2. Copie dupa raportul medical de la morfologia de trimestrul II, doar prima pagina (sau dupa caz pagina din care reiese data efectuarii investigatiei si varsta biometrica a sarcinii).

In cazul in care ai aflat de program mai tarziu de saptamana 24 sau abia dupa ce ai intrat in a 24-a saptamana de sarcina ai implinit cu buletinul 6 luni de Bucuresti, poti sa ridici doar a doua tura de vouchere, respectiv 1000 RON. In cazul acesta o sa ai nevoie de aceleasi acte ca cele pe care le-am enumerat la primul set.

Recomandarea mea personala? Ia-ti 2 ore de la munca si du-te si depune dosarul personal. Eu am fost la oficiul de la Perla (sos. Stefan cel Mare, intersectia cu Dorobanti, chiar pe colt), a fost mega liber cu ambele ocazii si tot procesul de depunere dosar si ridicare vouchere dureaza cu mare exagerare 15 minute. Doamnele de la ghiseu sunt cat se poate de prietenoase. O informatie care nu este in schimb mentionata nicaieri este ca odata ce te-ai hotarat sa depui actele personal sau te ajuta sotul/partenerul/parintii/prietenul sau oricine altcineva trebuie sa stii ca si a doua tura de vouchere poate ridica doar aceea persoana care le-a ridicat pe primele. De asemenea mare grija la faptul ca dosarul odata depus online sau offline, completarea pentru a doua tura de vouchere trebuie facuta in acelasi fel.

Avantaje (si dezavantaje) pentru a depune dosarul offline, personal la unul din locatiile disponibile (lista aici):

 1. Desi nu se mentioneaza nicaieri, dosarul se poate depune o singura data! Odata depus, daca acesta este respins nu se mai poate depune a doua oara. Daca te duci personal la unul dintre oficiile disponibile si iti lipsesc acte sau copii xerox, doamnele pur si simplu iti zic ce iti lipseste si revii mai incolo/a doua zi cu actele in regula. Dezavantajul este bineinteles ca trebuie sa te deplasezi pana acolo indiferent daca iti este greata, foame, rau, cald sau frig, indiferent daca ninge, ploua sau este cald de te lesina. Peste toate acestea, daca te duci intr-o faza incipienta a sarcinii, in care inca nici nu ti se vede burtica, lumea nici nu prea iti da locul in STB (RATB) sau la metrou si s-ar putea sa dureze drumul pana acolo mai mult decat formalitatile de la fata locului.
 2. Daca depui actele offline, la depunere ti se dau in mana carnetelele si ai dintr-un singur drum si beneficiul. Daca depui actele online, procesarea cererii poate dura 30 zile iar cineva tot trebuie sa se deplaseze sa le ridice pe acestea.

O informatie care s-ar putea sa iti fie de folos: din moment ce ajung la tine voucherele, gaseste-ti timp 30 minute in care stai jos undeva comod, cu o masa, un pix (albastru!!) si multa rabdare, pentru ca trebuie fiecare pagina completata manual cu nume, prenume si CNP al beneficiarei.

Un alt aspect asupra caruia nu iti atrage nimeni atentia este valabilitatea voucherelor: acestea sunt valabile pana la sfarsitul anului in care le-ai ridicat, indiferent de caz. Sa zicem de exemplu ca ridici voucherele pe 3 decembrie 2019, acestea vor expira si trebuie folosite inainte de 31 decembrie 2019. Este important sa stii ca in cazul in care alegi sa nasti la un spital privat care accepta sa achiti costul nasterii cu acestea vouchere, atunci cel mai probabil te poti duce dupa ce le-ai primit sa achiti o parte din cost in avans si asa scapi de o grija.

Stiu ca este off-topic dar este important de mentionat: te rog din suflet, orice document ai semna sau completa vreodata, sa il semnezi/completezi cu pix albastru, niciodata negru, rosu sau orice alta culoare. De ce? Pentru ca in primul rand orice functionar public iti poate intoarce documentele daca asa are chef in acel moment pentru ca se presupune ca negrul poate sa fie copiat la xerox si nimeni nu s-ar prinde si orice alta culoare poate avea semnificatii diverse in diverse structuri ale statului. Iar in al doilea rand daca te gandesti la posibilitatea reala, este intr-adevar mult mai usor sa copiezi sau sa falsifici o semnatura scrisa cu pix negru decat unul cu albastru!

Unde poti folosi voucherele? Practic ai fost deja pusa pe un milion de drumuri, acum sa vorbim si ce beneficiu iti aduc voucherele mentionate daca le ai deja. Lista completa a unitatiilor care accepta voucherele o gasesti aici, dar mai jos ai niste categorii enumerate pentru a-ti usura munca.

 1. Farmaciile, poti folosi voucherele sa achiti orice fel de medicamente de care ai avea nevoie in aceasta perioada
 2. Clinicile private, poti folosi voucherele sa achiti orice fel de investigatii, interventii, ecografii la clinicile private
 3. Clinicile de stat, in eventuala ocazie in care trebuie sa achiti orice fel de investigatii, interventii sau ecografii in sistemul de stat (din pacate nu toate cele necesare sunt acoperite de CAS), poti achita cu aceste vouchere
 4. Laboratoarele private
 5. Maternitatile private, poti folosi voucherele sa achiti costurile cu nasterea

Acestea fiind zise promit sa revin cu articole despre alte acte si drumuri pe care trebuie sa le faci. Stiu, stiu, fericire pe capul nostru, dar din pacate nu prea avem de ales. Birocratia de la noi este stufoasa si cateodata greu de suportat, dar cum zice si vorba: este a noastra si “o iubim” asa cum e.